קרינה בחימום תת רצפתי חשמלי – נכון או לא נכון?

חימום תת רצפתי הוא בהחלט אחד הפינוקים הכי כיפיים ומשמעותיים שכולים להיות בבית או בדירה שלכם, בחירה שיותר ויותר ישראלים עושים בשנים האחרונות – התחממות גלובלית או לא, בחורף עדיין קר והכי נעים כשהרצפה מתחתיכם חמה! היתרונות הפיזיקליים וגם מבחינת נוחות של חימום תת רצפתי הינם רבים, אך האם יש סיכונים, בעיקר האם יש אמת בכך שמערכות תת רצפתיות חשמליות פולטות קרינה מסוכנת לחלל הבית?  

כאשר באים לבחור מערכת הסקה מרכזית תת רצפתית בביתם, בפני הצרכנים עומדות לרוב שתי אפשרויות: חימום תת רצפתי חשמלי או מערכת חימום מבוססת מים המחוממים עם משאבת חום (במערכות החדישות והיעילות ביותר). אחד החששות המרכזיים אשר עולים לגבי המערכות החשמליות הוא בהקשר לקרינה שהן פולטות – אז האם זה בכלל נכון או שמדובר על מיתוס? מיד נסביר. 

אמ;לק: כיום זה לא נכון שחימום תת רצפתי חשמלי מפיץ קרינה אלקטרומגנטית מסוכנת, בגלל שינויים טכנולוגיים והנדסיים המונעים זאת. אך למרות זאת, מדובר על פתרון שהוא משמעותית פחות יעיל ופחות משתלם לעומת החלופה של חימום תת רצפתי מבוסס מים חמים ומשאבת חום.  

מקור הרעיון כי חימום תת רצפתי חשמלי מפיץ קרינה

במרחבים הדיגיטליים וגם בקרב לא מעט אנשים, חלקם בעלי מקצוע מתחומים קשורים או קרובים, קיימת תפיסה לפיה מערכות חימום תת רצפתי חשמלי פולטות היקפים גדולים ומסוכנים של קרינה אלקטרומגנטית. מה מקור התפיסה הזו ומדוע היא נוצרה? 

חימום תת רצפתי חשמלי פועל כך שמתחת לרצפת הבית מותקנים כבלי חשמל המשמשים כגופי חימום כאשר עובר בהם זרם חשמלי מתאים. חוטי החשמל מתחממים, מחממים את הרצפה והחום עולה כלפי מעלה ומחמם את כל חלל הבית בצורה נעימה ויעילה מבחינת מסה תרמית. 

כל מכשיר חשמלי, כולל רשת החשמל הביתית שלכם, מייצר ופולט מידה מסוימת של קרינה אלקטרו-מגנטית, כאשר ברוב מוחלט של המקרים מדובר על שיעורי קרינה נמוכים מאוד וממש זניחים. חימום תת רצפתי חשמלי משתמש בהרבה מאוד חשמל, מכאן שלאורך השנים נוצרה התפיסה כי מערכת שכזו, הפרוסה פשוטו כמשמעו מתחת לכל הבית, פולטת הרבה קרינה. 

אז והיום – האמת לגבי קרינה בחימום תת רצפתי חשמלי

הסברנו מאיפה הגיעה התפיסה לגבי קרינה אלקטרומגנטית חזקה מחימום תת רצפתי חשמלי. אך האם יש בכך בכלל אמת כיום? ובכן, בעבר היחסית רחוק, לפני כ-15 שנה ויותר מכך, חימום תת רצפתי חשמלי עשה שימוש בכבלי חשמל חד חוטיים (נקרא גם כבל חד גידי). קרי, גופי החימום החשמליים היו כאלו שבהם חוט החשמל שבו הזרם עובר ומחמם את הרצפה וחוט החשמל שבו הזרם חוזר, הותקנו במרחק רב האחד מהשני. זה יצר מצב של קרינה גבוהה וחזקה, הרבה מעל הנורמה המקובלת כיום וברמות שהיום בהחלט נחשבות מסוכנות, כ-200 מיליגאוס! 

אבל זה היה אז, היום בוצעו שינויים הנדסיים מהותיים במערכות הללו. היום חימום תת רצפתי חשמלי מודרני עושה שימוש במערכת דו חוטית / דו גידית, כך הזרם שעובר לחימום החוטים והזרם החוזר במערכת צמודים זה לזה. מבנה זה מנטרל את השדה המגנטי (הקרינה) בכבל ויוצר הלכה למעשה חשיפה זניחה עד כמעט לא קיימת לקרינה אלקטרומגנטית. 

מכאן, שקרינה בחימום תת רצפתי היא קונספט שגוי, לא עדכני ופשוט לא נכון כיום. אבל זה לא השיקול העיקרי בבחירת המערכת האידיאלית עבורכם! 

למה בכל זאת חימום תת רצפתי על בסיס מים ומשאבת חום מנצח?

אז אמנם אין היום סכנת קרינה מחימום תת רצפתי חשמלי, אך בכל זאת מערכות על בסיס מים חמים ושימוש במשאבת חום חדשנית – כפי שקבוצת סולארי מייצרת, מייבאת, משווקת ומתקינה – מנצחות בנוקאאוט מבחינת יעילות אנרגטית, כלכלית ותפעולית. 

ההתקנה של מערכת חשמלית זולה יותר לעומת מערכת מבוססת מים חמים ומשאבת חום, אך מלבד עלות ההתקנה העלויות הן לחלוטין בצד של משאבת חום. חימום תת רצפתי חשמלי הוא יקר מאוד להפעלה, פחות חסכוני בחשמל ומשמעותית פחות יעיל אנרגטית לעומת עבודה עם מים חמים במערכת. 

רוצים לשמוע עוד על ההבדלים בין סוגי חימום תת רצפתי ומדוע מערכות מבוססות מים ומשאבת חום הן הבחירה האופטימאלית כיום? פנו היום לסולארי ונגיע אליכם לפגישת היכרות וייעוץ. 

פוסטים קשורים