מהו חימום תת רצפתי אינפרא אדום?

בתחום מערכות החימום בישראל יש כמה פתרונות הזמינים עבורכם, מהשיטה הנפוצה ביותר של חימום עם מזגן (מאוד לא נעים ומייבש את האוויר) ועד פתרונות מתקדמים, נעימים ומפנקים הרבה יותר כמו חימום תת רצפתי מבוסס מים חמים ומשאבת חום. היום נדבר על מערכת חימום תת רצפתי אינפרא אדום, עוד סוג זמין, אך פחות נפוץ, של מערכת חימום מרכזית ותת רצפתית.

אם אתם עומדים לפני בניית בית או פרויקט שיפוץ גדול ומתלבטים לגבי איזה פתרון הסקה מרכזי או חימום לבחור, המאמר הבא בשבילכם ויסביר לכם בדיוק מהו חימום תת רצפתי אינפרה-אדום. 

איך חימום תת רצפתי אינפרא אדום עובד?

למעשה, חימום תת רצפתי מבוסס גופי חימום אינפרא אדום הוא סוג נוסף של חימום תת רצפתי חשמלי, שכלול מסוים לחימום התת רצפתי החשמלי מבוסס חוטי החשמל המותקנים ברשת מתחת לריצוף. בפתרון האינפרא-אדום לא מדובר על חוטי חשמל/גופי חימום כפי שקיים במערכות החשמליות הסטנדרטיות ולעיתים הישנות יותר, אלא על גלילים מיוחדים ומחווטים של גופי חימום העשויים מפחמן קרמי ואשר הינם דקים מאוד. גלילי גופי חימום אלו נפרסים מתחת לריצוף, לפרקט או לשטיח מקיר לקיר, מחווטים למערכת החשמל בבית ולתרמוסטטים ובעת הדלקה הם מתחממים ומחממים את הרצפה – ובשאיפה בסופו של דבר גם את החלל כולו.  

גופי החימום הקרמיים / אינפרה-אדומים נפרסים בצורה די פשוטה על הרצפה, דרך פריסת הגלילים וחיתוך לפי גודל החדר ותוואי השטח שלו. החום של חימום תת רצפתי אינפרא אדום הוא חום מקרין, אשר מחמם את האלמנטים של הריצוף בבית – מרצפות, פרקט, שטיח מקיר לקיר – ומקרין במעלה חלל החדר כדי לחמם את החדר. הפעולה היא כאמור על בסיס שימוש בחשמל לחימום גופי החימום, באופן שדומה למעשה לתנורי אינפרה-אדום שאתם אולי מכירים מחדרי מקלחת. אין תהליך של חימום מים או יצירת מסה תרמית משמעותית אלא רק חימום הרצפה דרך הפעלת גופי חימום קרמיים חשמליים. 

אין ספק כי גם חימום תת רצפתי אינפרא אדום, כמו כל פתרון של חימום תת רצפתי או הסקה מרכזית, יספק חימום נעים יותר בהשוואה לחימום עם מזגן. עם פחות ייבוש של האוויר וללא החימום הנקודתי שמאפיין מזגנים. אך מערכות אינפרא-אדום אלו בהחלט אינן נטולות חסרונות. הלכה למעשה יש בשוק הישראלי פתרונות יעילים יותר אנרגטית וכלכלית וגם ללא הסיכון המובנה לכוויות או להתחשמלות בעקבות כשל מבני במערכת.

יתרון מסוים של מערכות חימום תת רצפתי אינפרא אדום הוא בכך שבגלל שגלילי גופי החימום דקים כל כך, אפשר להתקין מערכת כזו גם על ריצוף קיים ואז להוסיף חומר בידוד ועליו פרקט או שטיח מקיר לקיר, ולא חייבים לרצף מחדש או להתקין רק בבית חדש לפני ריצוף. 

בעיות וחסרונות בחימום תת רצפתי אינפרה-אדום

כאמור, חימום תת רצפתי אינפרה-אדום אינו נטול חסרונות. לא בכדי מערכות אלו אינן נפוצות מאוד בישראל, גם לאור החסרונות וגם כי פשוט יש פתרונות יותר יעילים, כדאיים ואיכותיים. ראשית כל, חימום תת רצפתי כזה הוא חשמלי, מה שהופך אותו למאוד בזבזני באנרגיה ולמאוד יקר לתפעול – אפילו אם החורף בישראל אינו ארוך במיוחד. למשל, מערכת חימום תת רצפתי מבוססת משאבת חום וצנרת מים חמים מספקת חימום איכותי יותר ובעלויות הפעלה נמוכות יותר, במיוחד בטווח הארוך. 

בנוסף, החום עצמו של מערכת אינפרא-אדום תת רצפתית אינו יעיל מבחינת יצירת מסה תרמית ושמירה על חום החדרים כמו פתרונות יעילים וחכמים יותר, כמו משאבת חום וצנרת מים תת רצפתית. 

בגזרת הסיכונים, מדובר על גופי חימום המגיעים לטמפרטורות די גבוהות, כך שאם פתרון הריצוף הוא פרקט או שטיח, יחסית בקלות יכול להיווצר מצב של גוף חימום חשוף – מה שמייצר סיכון מיידי ומהותי של כוויה וגם של התחשמלות מנגיעה במערכת החשמלית. בחימום תת רצפתי מבוסס מים חמים סיכונים אלו אינם קיימים.

אמנם חימום תת רצפתי אינפרא אדום זול יותר להתקנה לעומת פתרונות הסקה מרכזית וחימום תת רצפתי אחרים ומערכות אלו כן מספקות חימום יותר נעים לעומת מזגן, אך עלויות ההפעלה גבוהות מאוד והחסרונות בבטיחות וביעילות בפועל הופכים מערכות כאלו ללא מומלצות כמעט בכל המקרים – במיוחד בהשוואה לחלופה היעילה, האמינה והמשתלמת של חימום תת רצפתי עם משאבת חום וצנרת מים מתחת לרצפה.