חימום ביתי חסכוני

החורף הישראלי אינו ארוך או קשה במיוחד ברוב האזורים, אך הוא בהחלט קיים ולאור שינויי האקלים שהעולם חווה, החורפים הופכים ליותר גשומים ועם יותר ימי גשם, יותר קרים ופחות צפויים. כך או כך, בחורף קר וצריך לחמם את הבית, לא ממש משנה היכן אתם גרים ועד כמה הבית שלכם חדש או מבודד. אלו אמצעי חימום קיימים שהם גם יעילים וגם חסכוניים במידה כזו או אחרת? נענה על כך מיד עם הסבר מעשי לגבי חימום ביתי חסכוני.

חימום ביתי במזגן – חסכוני אבל מאוד לא נעים

נתחיל ב"חשוד המיידי" כאשר מדברים על הנושא של חימום ביתי חסכוני בישראל. ברוב מוחלט של הבתים בישראל יש מזגנים, כדי לקרר את הבית בימי הקיץ הלוהטים והמהבילים, אותם מזגנים יודעים כמובן גם לחמם, לכן השימוש בהם למטרה זו נפוץ מאוד בכל רחבי ישראל. חימום חללי הבית באמצעות מזגן נחשב לפתרון חסכוני יחסית, מבחינת היקפי החשמל הנדרשים לתהליך והעלויות הנלוות לכך – לעומת חלופות אחרות שאת חלקן נסקור מיד. למעשה, חימום עם מזגן נחשב באופן כללי כפתרון החימום הביתי החסכוני ביותר, מבחינת עלות ישירה. אך הסיפור מורכב יותר…

אמנם חימום הבית עם מזגן לא גורר עלויות אסטרונומיות, אך אין ספק כי מדובר על אחד מפתרונות החימום הכי לא נעימים שיש, אולי אפילו הכי לא נעים. החימום של המזגן מחמם את האוויר בצורה המייבשת אותו מאוד ונוצרת תחושה מחניקה, יבשה ומאוד לא נעימה בבית, בייחוד באזורים  ש"חוטפים" אויר חם ויבש ישירות מהמזגן. מדובר על חימום כה לא נעים שיש אנשים רבים שלא מסוגלים לסבול זאת ופשוט לא מחממים את הבית אלא לובשים עוד ועוד שכבות בימי החורף הקרים (פתרון זול אך עם פגיעה מהותית באיכות החיים…).

למרבה המזל, היום ישנן חלופות חסכוניות, אמינות ומתקדמות לחימום עם מזגן, נסביר אודות אפשרויות אלו.

חימום חסכונימערכת חימום רצפתית

כאשר מדובר על חימום ביתי חסכוני, לצד מזגן הפתרון המרכזי והאיכותי ביותר שעולה הוא חימום תת רצפתי מבוסס צנרת מים חמים ומשאבת חום. מדובר על מערכת המספקת את החימום הכי נעים, יעיל אנרגטית ומפנק, תוך כדי התבססות על מוצר טכנולוגי מתקדם וחסכוני בחשמל, ללא שריפת דלקים, ללא רעש או ריח ועם בית מחומם וכיפי לכל אורך החורף.

חימום תת רצפתי היום מתבסס על צנרת מים חמים (בטמפרטורה לא גבוהה במיוחד דווקא) הפרוסה בצורה יעילה ובטוחה מתחת לפתרון הריצוף של הבית. הצנרת מגיעה למרכזת ראשית אשר מחוברת בעצמה למשאבת חום המותקנת מחוץ לבית או על הגג. משאבת החום נראית כמו יחידה חיצונית גדולה של מזגן והיא פועלת על בסיס חשמל, בצורה חסכונית ויעילה מאוד. משאבת החום מחממת את המים במערכת, אלו זורמים בצנרת התת רצפתית ומחממים את כל חללי הבית, מהרצפה ועד התקרה תוך יצירת מסה תרמית אחידה ויציבה מאוד. כך מתקבל חימום מפנק ונעים מאוד, כלל לא מייבש ואקולוגי ללא שריפת עץ או דלק. יתרונות נוספים הם שהיום עלויות המערכות נגישות יותר מבעבר ומחירי החשמל הזולים בישראל, לצד יעילות משאבות החום, מאפשרים הפעלה חסכונית.

הסקה מרכזית

עוד אפשרות במסגרת סקירת חימום ביתי חסכוני היא מערכת הסקה מרכזית מבוססת משאבת חום. המערכת דומה למערכת חימום תת רצפתי שכרגע סקרנו, אלא שבמקום צנרת מים חמים מתחת לרצפה, המים החמים מוזרמים בצנרת בקירות או חיצונית לקירות ואל רדיאטורים המותקנים בצורה יעילה ואסתטית ברחבי הבית. כך אין צורך להתקין צנרת מתחת לרצפה ועדיין נהנים מהיתרונות הפיזיקליים והכלכליים של התבססות על משאבת חום לצרכי הסקה.

נציין כי משתמשים במשאבות חום גם לחמם בריכות שחייה ציבוריות ופרטיות וגם לחימום מי הצריכה של מלונות ומבנים מוסדיים/ציבוריים אחרים.

נקודה נוספת היא שבכוונה תחילה לא הזכרנו כאן חימום ביתי עם קמיני עץ או קמיני שבבי עץ (פלטים), זאת משום שלמרות שחלק מפתרונות אלו חסכוניים יחסית ומספקים חום נעים (אך נקודתי ולא כלל ביתי!), מדובר על מערכות מאוד מזהמות ויוצרות עשן המפריע לסביבה הטבעית והאנושית.